Založ si blog

Na Vianoce aj do Nového roka

Ďalšie Vianoce.. zaprajem Vám teda to – z môjho pohľadu – podstatné:

Prajem Vám – teda tým, ktorí to potrebujú a vlastne nám všetkým, aby sme boli vďačnejší za tých, ktorí sú nielen každé Vianoce, ale aj po celý rok pri nás. Za tých ktorí nás ľúbia, ktorí sa pre nás trápia, ktorí nám pomáhajú, ktorí nám dôverujú, bez ktorých by náš život bol chladnejší ako mráz tam vonku. Treba spomenúť aj tých, ktorí sú na opačnom brehu, ktorí nám život robia niekedy ťažším, lebo aj tí by nám mali len pripomenúť to, akí by nám mali byť naši blízki vzácni.

Viem, že mnohí z nás majú okolo seba ľudí, ktorým nikdy nesplatia lásku a opateru, ktorú nám venovali. Páve tento čas by nám mal umožniť, uvedomiť si to veľmi jasne – a okrem splácania lásky tým, od ktorých ju dostávame, by sme nemali zabudnúť na to, že by bolo správne rozdávať ju aj všade naokolo, najmä ľuďom ktorí také šťastie – byť milovaní – možno nemajú. Keď pre nič iné, tak pre akúsi vesmírnu rovnováhu.

Áno, Vianoce sú pre mňa u nás doma, tak ako pre mnohých, každoročnou pohodou, pečením, parádnou večerou s kopou dobrého jedla pitia a v znamení všelijakých tradícií starých rodičov v tlmenom svetle sviečok na stromčeku a pri rozprávkach, ktoré dotvárajú atmosféru (a stoja mi za výnimočné spustenie televízie).

No keď vykročím z domu, sú pre mňa Vianoce aj – a najmä – sviatkami súcitu. A čo tým súcitom vlastne myslíme? Ja ním myslím schopnosť cítiť to, čo cítia ostatní. Radosť i bolesť. Schopnosť uvedomovať si a sústrediť sa na to, čo majú všetci ľudia na svete spoločné: potrebu mať okolo seba ľudí, ktorým záleží, ktorí pomôžu, podporia, povzbudia, ocenia, vypočujú, porozumejú. Schopnosť uvedomovať si, že ľudia zo svojej podstaty vždy uprednostňujú pohodu, lásku, smiech pred stresom, nenávisťou a zlomyseľnosťou aj keď sa tak často a tak veľmi dočasne môžu tváriť, a občas môžu aj uveriť tomu, že je to inak. To sa potom počas roka ľahšie odpustí dlhšie čakanie na nejakom úrade a človek má viac trpezlivosti keď tuší, že zas jemu bude odpustené napríklad meškanie v práci ;).

Ohľadom darčekov Vám/nám prajem zas len viac veľkorysosti v láske než v peniazoch. No netreba zabúdať, že by bolo na škodu, keby sa človek počas tohto obdobia pristihol pri skúposti voči svojmu najbližšiemu okoliu.

Ohľadom dieťatka v jasliach Vám prajem správne nasmerovanú lásku – a to voči tým, ktorí Vám ju naozaj dávajú a voči tým, ktorí ju naozaj potrebujú – verte mi, že všetci vyššie spomínaní sú Vám priamo na dosah ruky a nie v myšlienkach, mýtoch alebo modlitbách.

Chcel som tým povedať, že nám prajem, nech sú Vianoce chvíľami, v ktorých ľudia naplno pocítia lásku iných a vďačnosť za ňu, a vďaka tomu budú schopní sami rozdávať lásku a radosť okolo seba. Len ľudskosť, na ktorú v strese počas roka zabúdame a ktorú nám Vianoce majú pripomenúť, z nás spraví lepších ľudí, kým prídu tie ďalšie. A snáď okrem zdravia, ktoré Vám/nám vinšujem ako posledné, no vonkoncom nie na poslednom mieste, na ostatnom už až tak nezáleží.

Bol Ježiš? A bol Ježiš boh?

23.12.2012

Zaujalo ma pár článkov jednej tunajšej blogerky ohľadom historicity evanjélií, za ktoré jej týmto ďakujem. Nech mi odpustí, ak si nesprávne domýšľam, že ich účelom bola evanjelizácia predkladaním historických dôkazov o existencií Ježiša Krista tu na Zemi.. možno len chcela informovať neznalých. Predtým než prejdem k podstate tohto môjho článku, ktorá je [...]

Dušanových (nateraz posledných) 15 minút

23.12.2012

Dávno som od slovenského prezidenta nepočul nejaké štátnické vyjadrenie hodné obdivu. A netýka sa to, bohužiaľ, len toho aktuálneho prezidenta. Premýšľam či vôbec nejaký náš doterajší, doma či dokonca v zahraničí, dosiahol nejaký úspech hodný obdivu. Úspech by bolo možno už to – neurobiť hanbu. Ľudia sa v poslednej dobe zabávajú na slovných a iných [...]

HIMARS

USA ohlásili nákupy vojenského materiálu pre Ukrajinu za šesť miliárd, vybavenie však zrejme nedorazí niekoľko rokov

26.04.2024 21:43

Na dodanie materiálu si však budú musieť Ukrajinci počkať, lebo proces jeho obstarávania je len na začiatku.

Palestína / Deti / Pásmo Gazy /

v Pásme Gazy zomrelo bábätko zachránené z maternice umierajúcej matky

26.04.2024 18:51

Izrael aj napriek medzinárodnému pobúreniu stále hrozí, že podnikne pozemnú operáciu v meste Rafah.

parlament

Amnesty International kritizuje návrhy týkajúce sa RTVS, neziskových organizácií a rodných čísel

26.04.2024 18:30

Organizácia vyzýva na dodržiavanie princípov a ochranu právneho štátu, slobodu združovania a prejavu i na právo na informácie a na ochranu pred diskrimináciou.

Záborská , vašečka

Poslanci ukončili piatkové rokovanie debatou k sexuálnej výchove

26.04.2024 18:25

Poslanci Vašečka a Záborská chcú podmieniť výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania informovaným súhlasom rodičov.

Štatistiky blogu

Počet článkov: 3
Celková čítanosť: 6102x
Priemerná čítanosť článkov: 2034x

Autor blogu

Kategórie

Archív